Zo blijf je fit als je veel thuis werkt (8 tips!)

Zo blijf je fit als je veel thuis werkt (8 tips!)

Thuiswerken kan een zegen zijn, maar ook een uitdaging. Zonder de dagelijkse wandeling naar het kantoor, een rondje met collega's tijdens de lunch of de ritjes met de fiets naar het werk, kan het lastig zijn om actief te blijven. Hier zijn acht praktische tips om fit te blijven tijdens het thuiswerken.

1. Creëer een Actieve Werkplek

Een zit-sta-bureau kan een geweldige investering zijn. Door af te wisselen tussen zitten en staan gedurende de dag, stimuleer je de bloedsomloop en verminder je de kans op gezondheidsproblemen gerelateerd aan langdurig zitten.

Of denk aan een bureaufiets of een balance board. Dit zijn tools waarmee je lichte fysieke activiteit kunt integreren terwijl je werkt.

2. Maak Gebruik van Pauzes

Zet elke 45 minuten een wekker om jezelf te herinneren even op te staan, rond te lopen en een korte rekoefening te doen. Deze korte beweegmomenten kunnen samen een groot verschil maken.

Elke 20 minuten, kijk 20 seconden lang naar iets dat ongeveer 6 meter ver weg is. Dit helpt oogvermoeidheid te verminderen.

Neem enkele minuten om je nek, schouders, rug en benen te rekken. Dit kan helpen om spierspanningen te verlichten.

3. Blijf Gehydrateerd

Drink voldoende water gedurende de dag. Niet alleen is dit goed voor je algehele gezondheid, maar het zorgt ook voor regelmatige wandelingen naar de keuken om je glas bij te vullen – en naar het toilet!

Overweeg een grote waterfles aan te schaffen en deze elke ochtend te vullen. Het doel kan zijn om het tegen de middag leeg te hebben en opnieuw te vullen voor de namiddag.

Frisdranken en sommige vruchtensappen kunnen veel calorieën bevatten. Wanneer je wil afvallen of wilt blijven dan zijn water of kruidenthee zijn gezondere opties. Wil je weten of je frisdrank kunt drinken zonder aan te komen, dan kun je dit uitrekenen met een calorie behoefte calculator. Bij YellowFit vind je zo'n calculator.

4. Ga naar Buiten

Maak een wandeling tijdens je lunchpauze of loop een blokje om voordat je aan het werk gaat. De frisse lucht en het daglicht kunnen je energieniveau en stemming aanzienlijk verbeteren. Als je een tuin hebt, kan dit een vorm van fysieke activiteit zijn die je helpt te ontspannen.

5. Zet Beweging in je Agenda

Plan specifieke tijden voor fysieke activiteit, zoals een thuisworkout, een yogasessie of een fietstocht. Door het in je agenda te zetten, maak je het een prioriteit.

Begin de dag goed: Overweeg om je dag te beginnen met een korte workout. Het kan je metabolisme een kickstart geven en je alerter maken.

Flexibele werktijden: Als je flexibele werktijden hebt, plan dan sportmomenten op je meest energieke momenten van de dag.

6. Maak Gebruik van Online Fitnessbronnen

Er zijn talloze online bronnen beschikbaar – van YouTube-video's tot gespecialiseerde fitness-apps. Vind een virtuele workout die bij je past en blijf gemotiveerd. Op deze website vind je een lijst van afvallen apps.

7. Zorg voor een Gezonde Werk Balans

Het kan verleidelijk zijn om 's avonds of in het weekend door te werken, maar het is belangrijk om grenzen te stellen. Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor jezelf, je gezin en natuurlijk voor beweging. Creëer een aparte werkruimte thuis. Dit kan je helpen werk en vrije tijd te scheiden. Neem regelmatig pauzes van schermen om je ogen rust te geven en digitale vermoeidheid te verminderen.

8. Zoek een Beweegmaatje

Ook al werk je thuis, dat betekent niet dat je alles alleen moet doen. Vind een vriend of familielid die ook wil bewegen en motiveer elkaar, of het nu gaat om samen (virtueel) te sporten, of om dagelijkse stappen doelen te delen.

Gebruik apps of wearables om je voortgang bij te houden en deel deze met vrienden. Dit kan een speels competitie-element toevoegen. Er zijn platforms waar je je kunt aanmelden voor virtuele hardloop-, fiets- of wandeluitdagingen. Deze kunnen je doelen geven om naar toe te werken.

Conclusie

Thuiswerken kan inderdaad leiden tot een inactieve levensstijl, maar met een beetje planning en creativiteit kan je zeker actief en fit blijven. Het belangrijkste is om beweging te integreren in je dagelijkse routine en jezelf eraan te herinneren dat elke beetje beweging telt!