Hoe ga je om met een groeiend personeelsbestand?

Hoe ga je om met een groeiend personeelsbestand?

Dat je organisatie groeit, is meestal een goed teken. Maar een groeiend personeelsbestand brengt ook uitdagingen met zich mee op het gebied van HR. Het wordt bijvoorbeeld steeds complexer om alle verlofdagen en het verzuim goed te registeren. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als het bedrijf groeit, zodat je tijdig maatregelen kunt treffen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een HR systeem om het overzicht te behouden.

Zorg ervoor dat verlofdagen en declaraties goed geregeld zijn

Binnen een kleine organisatie is het geen probleem als bonnetjes direct aan jou overhandigd worden. Net als dat je bij een startende onderneming de verlofdagen eventueel nog in een spreadsheet kunt bijhouden. Er heerst vaak een informele sfeer en iedereen kent elkaar goed. Ga je op dezelfde manier verder zodra de organisatie groter wordt, kan dit al snel chaotisch worden. Vanaf een bepaald punt kunnen medewerkers hun declaraties het best digitaal indienen. Op deze manier ben je niet steeds onnodig veel tijd kwijt aan het doorspitten van een stapel bonnetjes. 

Ook een verlofapp kan echt van toegevoegde waarde zijn binnen een grotere organisatie. Het is namelijk van belang dat de verlofdagen enigszins gespreid worden toegewezen. Zo voorkom je dat het productieproces stil komt te liggen. Met een verlofapp kunnen medewerkers eenvoudig verlof aanvragen en behoud je zelf te allen tijde het overzicht.

Blijf periodieke functioneringsgesprekken voeren

Naarmate de organisatie groeit heb je vaak ook een minder goed overzicht van alle gebeurtenissen op de werkvloer. Daarom wordt het nóg belangrijker om periodieke functioneringsgesprekken in te plannen. Zo kun je medewerkers bijvoorbeeld tips meegeven om zich te ontwikkelen, maar ook toetsen of zij het naar hun zin hebben en wat er beter kan. Dit zorgt er niet alleen voor dat iedereen productief blijft, maar ook dat medewerkers zich gehoord voelen. Een HR-systeem biedt vaak ook de mogelijkheid om functioneringsgesprekken in te plannen.

Zorg ervoor dat de onboardingprocessen goed geregeld zijn

Vergeet niet dat nieuwe medewerkers ook ingewerkt moeten worden. Daar gaat vaak veel tijd in zitten. Houd je hier geen rekening mee, dan heeft dit nadelige gevolgen voor de productiviteit. Bovendien kan dit er zelfs voor zorgen dat nieuwe medewerkers in het diepe gegooid worden! Door de onboardingprocessen te optimaliseren, zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers snel kunnen meedraaien en zich op hun gemak voelen. En ook nu geldt weer dat een efficiënt HR-systeem je hierbij kan helpen.