Vakantieparken in Nederland? Zó laat je geen geld meer liggen!

Vakantieparken in Nederland? Zó laat je geen geld meer liggen!

Een weekendje weg in de natuur, een zomervakantie aan het water of een gezellige midweek met het gezin, vakantieparken in Nederland zijn populairder dan ooit. Van de bossen op de Veluwe tot aan de kust van Zeeland, ons land barst van de mogelijkheden. Maar wat veel mensen niet beseffen: bij het boeken van zo’n verblijf wordt vaak onbewust te veel betaald.

Waarom? Omdat er volop vakantiepark kortingen beschikbaar zijn, maar ze worden vaak over het hoofd gezien. In deze blog leggen we uit hoe je slim boekt, waar je op moet letten én hoe je voorkomt dat je onnodig geld laat liggen.

Waarom vakantieparken zo in trek zijn

Vakantieparken zijn ideaal voor gezinnen, stellen en vriendengroepen. Alles is op één plek: een comfortabel huisje, een zwembad, restaurants, speeltuinen en vaak ook animatie. Je hoeft nauwelijks van het park af om een leuke tijd te hebben.

Maar die luxe heeft een prijskaartje. Zeker in schoolvakanties lopen de kosten flink op. Toch blijkt in de praktijk dat veel mensen meer betalen dan nodig. En dat komt niet doordat er geen kortingen zijn, maar omdat ze niet actief worden benut.

Veelvoorkomende manieren waarop mensen geld laten liggen:

1. Lidmaatschapskortingen worden vergeten

Ben je lid van de ANWB, vakbond, pensioenfonds of bijvoorbeeld een zorgverzekering met extra’s? Grote kans dat je korting kunt krijgen op verblijf in vakantieparken. Soms tot 20%. Toch vullen veel mensen gewoon hun gegevens in en klikken direct op “boeken”, zonder eerst op zoek te gaan naar een partnerkorting.

2. Kinderen en baby’s verkeerd geboekt

Kinderen tot en met 17 jaar krijgen bij sommige parken, zoals Preston Palace, 50% korting. Baby’s tot 2 jaar betalen vaak slechts een vast laag tarief (bijv. €17,50 per nacht), inclusief een babypakket met kinderbedje. Maar alleen als je dit goed aanvinkt bij het boeken. Veel ouders rekenen hun kind per ongeluk als volwassene mee, en laten daarmee serieuze korting liggen.

3. Vroegboekkorting of juist last-minute mislopen

Velen denken dat “last-minute” altijd goedkoper is. Maar vaak is vroeg boeken juist voordeliger, zeker bij grote parken als Roompot of Landal. Je kunt dan profiteren van vroegboekkortingen van 10-25%. Tegelijk geldt: buiten het hoogseizoen zijn last-minutes wél interessant. Denk aan een midweek in november of januari.

4. Speciale doelgroepenacties niet benutten

Ben je 55 jaar of ouder? Dan krijg je bij sommige vakantieparken korting tijdens rustige midweken. Die kortingen gelden vaak niet in vakanties of weekenden, maar zijn ideaal voor wie flexibel is. Helaas zijn ze soms lastig te vinden op de website, waardoor ze gemakkelijk worden gemist.

5. Boeken via de verkeerde site

Vergelijk altijd prijzen op meerdere platforms. Soms is een aanbieding bij een vergelijkingssite duurder dan op de site van het park zelf. Andersom komt ook voor. Let op extra kosten zoals administratiekosten, toeristenbelasting, schoonmaak of bedlinnen – die kunnen flink verschillen per platform.