Tips om medewerkers te motiveren om bedrijfsafval te sorteren

Tips om medewerkers te motiveren om bedrijfsafval te sorteren

Bedrijven produceren veel afval. Om de recyclage ervan te vergemakkelijken, is het belangrijk om dit afval goed te sorteren. Ieder bedrijf wil natuurlijk zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom geven we enkele tips om je medewerkers hiervoor te motiveren.

Verstuur een interne mailing

In bedrijven waar de meeste medewerkers een eigen bureau hebben, is een interne mailing de beste manier om iedereen op de hoogte te brengen. Bundel alle praktische info in één bericht: waarom moet je bedrijfsafval sorteren, hoe begin je eraan en waar moet je op letten? Bij vragen kan de ontvanger makkelijk antwoorden op het bericht.

Hang infobladen op

Stimuleer je collega’s om te sorteren door op strategische plaatsen infobladen op te hangen. Hang deze posters bij vuilbakken, afvalcontainers en in de eetruimte/keuken. Je kan zelf eenvoudige infobladen maken met Word of een andere tekstverwerker, of online een paar sjablonen zoeken.

Zorg voor sorteringsmogelijkheden

Bedrijfsafval sorteren kan enkel wanneer de juiste voorzieningen aanwezig zijn. Plaats aparte vuilnisbakken voor de verschillende afvalsoorten doorheen het bedrijf. Dat kunnen kleine pedaalemmers zijn, maar ook grote rolcontainers. Het gebruik van verschillende kleuren helpt je medewerkers om snel de juiste bak/container te vinden.

Organiseer een interne opleiding

Heb je er al aan gedacht om een opleiding te organiseren? Tijdens deze sessie leren werknemers hoe ze afval kunnen vermijden en hoe ze correct moeten sorteren. Zo’n training zal veel beter bijblijven dan een interne e-mail met tips.

Maak sorteren makkelijk

Een van de belangrijkste tips is eigenlijk vrij simpel: maak het makkelijk. Niemand wil teveel tijd verspillen aan het sorteren van bedrijfsafval. Verlaag de drempel. Plaats voldoende vuilbakken op makkelijk toegankelijke plaatsen. Zorg dat ze regelmatig geledigd worden, want een uitpuilende vuilbak zet niet aan om te sorteren.

Vermijd afval

Inspireer medewerkers met tips om de afvalberg te verkleinen. Bijvoorbeeld: een drinkbus gebruiken, lunch meenemen in een brooddoos, documenten afdrukken zoveel mogelijk vermijden, enzovoort. Met een paar simpele richtlijnen kom je al een heel eind. Minder afval maakt het sorteren makkelijker.

Geef zelf het goede voorbeeld

Natuurlijk moet je als bedrijf zelf het goede voorbeeld geven. Doe mee aan inzamelacties (bv. voor batterijen), organiseer een wedstrijd, druk documenten tweezijdig af, kies voor FSC-papier… er zijn voldoende initiatieven die je kan nemen.