Over land, te zee of in de lucht? Logistieke transportfeiten!

Over land, te zee of in de lucht? Logistieke transportfeiten!

Al eeuwenlang gaat de mens op internationale expeditie. Een groot deel daarvan heeft te maken met uiteenlopende logistieke processen en uitdagingen. De wegen die we kiezen om producten van A naar B te verplaatsen zijn even divers als de landschappen die ze doorkruisen. Of het nu gaat over ruige bergpaden, de diepe blauwe oceaan, of de wijdse luchtruimte, elke route heeft zijn unieke charme en mogelijke problemen die er zijn om opgelost te worden. Hier zijn in het kort wat interessante inzichten over de wereldwijde logistiek

Over land

Logistiek vervoer over land zijn als de aderen van de wereldhandel. Zonder al te veel twijfel de oudste vorm van handelstransport. Tegenwoordig rijden er miljoenen vrachtwagens over continenten, elk beladen met goederen die variëren van vers fruit tot elektronica. 

Wereldwijd gezien legt de gemiddelde langeafstandsvrachtwagen ongeveer 800 kilometer per dag af, hoewel dat in Europa iets hoger is. Toch Best indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat dit vaak gebeurt in uitdagende weersomstandigheden en op complexe wegennetten. 

Te zee

Globalisering is te danken aan zeevaartexpedities. En dat is te zien in de logistieke cijfers: Ongeveer 90% van alle goederen wereldwijd wordt vervoerd via de zee, wat de zeevaart tot de ruggengraat van de internationale handel maakt. 

Containerschepen kunnen verbluffende hoeveelheden lading vervoeren; sommige van de grootste schepen laden meer dan 20.000 containers! Enorme, en zelfs reusachtige schepen reizen over hoofdroutes die hen door enkele van de drukste en strategisch belangrijkste wateren ter wereld leiden, zoals het Suezkanaal en de Straat van Malakka.

In de lucht

Wanneer snelheid ertoe doet, zet je een vliegtuig in. Luchtvracht is de benjamin onder de transportmodi. Snelheid en efficiëntie staan hierbij centraal. Vliegtuigen zijn voor het snel vervoeren van hoogwaardige en bederfelijke goederen over grote afstanden. 

Interessant is dat de grootste vrachtvliegtuigen ter wereld, zoals de Antonov An-225, tot 250 ton kunnen vervoeren in één vlucht—denk aan alles van auto's tot satellieten!

Natuurlijk heeft elke vorm van transport zijn eigen logistieke complexiteit. Echter, de keuze voor het type transport hangt vaak af van de balans tussen snelheid, kosten en de aard van de goederen die vervoerd worden. Technologische vooruitgang en innovaties in elk van deze gebieden blijven de grenzen van wat mogelijk is verleggen.

Benieuwd hoe dit op logistiek niveau in zijn werking gaat? Broekman Logistics - logistiek partner werkt er hard aan om de verre hoeken van onze planeet dichter bij elkaar te brengen, met op maat gemaakt logistieke supply chain oplossingen voor nu en in de toekomst. Bezoek broekmanlogistics.com voor meer.