Niwo vergunning halen voor het beroepsgoederenvervoer? Lees onze tips!

Niwo vergunning halen voor het beroepsgoederenvervoer? Lees onze tips!

Als u als transportondernemer wilt starten in Nederland, heeft u behalve uw C rijbewijs ook een NIWO vergunning nodig. Een NIWO-vergunning is een vergunning die wordt afgegeven door de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het is verplicht voor alle transportbedrijven die beroepsgoederenvervoer uitvoeren in Nederland. In dit artikel geven we een kort overzicht van het proces van het verkrijgen van een NIWO-vergunning.

Aanvraag indienen

Om een NIWO-vergunning aan te vragen, moet u een aanvraagformulier invullen en indienen bij de ILT. Dit formulier is beschikbaar op de website van de ILT. U moet ook een aantal documenten bijvoegen, zoals uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een uittreksel van het Justitieel Documentatiesysteem en een bewijs van vakbekwaamheid.

Opleiding/cursus Niwo vergunning halen

Voor deze vakbekwaamheid dient u een cursus te volgen, dat kan zowel klassikaal als online. Het BeroepsVervoerCollege heeft daar een goede cursus voor. De klassikale cursus wordt tegenwoordig in het midden van het land gehouden en in het klaslokaal wordt door het BVC gezorgd voor een leuke en ontspannen sfeer. De cursus bestaat uit zes verschillende modules en kan in 3 maanden (of langer indien gewenst) doorlopen worden. De online versie kost bij het BeroepsVervoersCollege voor alle zes de modules bij elkaar 990 euro. De prijs voor de klassikale studie is afhankelijk van welke u kiest. In sommige gevallen kan een SOOB subsidie voor de cursus aangevraagd worden. BVC helpt u daar graag bij.

Beoordeling van de aanvraag door het ILT

Na het succesvol doorlopen van de cursus kunt u verder met de aanvraag. De ILT beoordeelt uw aanvraag en controleert of u aan alle voorwaarden voldoet om een NIWO-vergunning te verkrijgen. Dit omvat onder andere de vakbekwaamheid, betrouwbaarheid en financiële stabiliteit van uw onderneming.

Inspectie

Als uw aanvraag is goedgekeurd, zal de ILT uw onderneming inspecteren om te controleren of uw bedrijf aan alle eisen voldoet. Dit omvat onder andere het voertuigpark, de administratie en de werkprocessen. Na de inspectie neemt de ILT een besluit over het toekennen van de vergunning. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u de NIWO-vergunning.

Bijscholing

Om uw NIWO-vergunning te behouden, moet u regelmatig bijscholing volgen en aan alle verplichtingen voldoen, zoals het tijdig betalen van belastingen en sociale premies. Ook voor de vervolgcursussen voor bijvoorbeeld Wegvervoer Goederen bent u bij het BVC aan het juiste adres.

Conclusie

Het proces om een NIWO-vergunning halen kan dus enkele maanden in beslag nemen en het is belangrijk om alle vereiste documenten en informatie tijdig in te dienen om vertragingen te voorkomen. Het hebben van een NIWO-vergunning is essentieel als u als transportondernemer wilt starten in Nederland, en het naleven van de regels en voorschriften is van groot belang om uw vergunning te behouden. Maar als u de vergunning heeft dan lonkt ook echt het ondernemerschap en het vrije leven van een zelfstandig opererende vrachtwagenchauffeur.