Mag je de kosten voor geboortekaartjes naar zakenrelaties zakelijk opvoeren?

Mag je de kosten voor geboortekaartjes naar zakenrelaties zakelijk opvoeren?

Als ondernemer is het belangrijk om te weten welke kosten je zakelijk mag opvoeren. En soms kan het lastig zijn om te bepalen of bepaalde uitgaven, zoals geboortekaartjes, onder de zakelijke kosten vallen. Want wat als je geboortekaartjes verstuurt naar zakenrelaties? Mag je deze kosten dan fiscaal aftrekken? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en geven we je meer inzicht in de regels omtrent het opvoeren van geboortekaartjes als zakelijke kosten.

Mag je geboortekaartjes naar zakenrelaties fiscaal aftrekken?

Het versturen van geboortekaartjes is een persoonlijke aangelegenheid waarbij je jouw vreugde wilt delen met anderen. Echter, wanneer je geboortekaartjes stuurt naar zakenrelaties, komt de vraag naar boven of deze kosten zakelijk aftrekbaar zijn. Het antwoord hierop is dat de Belastingdienst strenge regels hanteert als het gaat om het opvoeren van relatiegeschenken als zakelijke kosten.

Relatiegeschenken en zakelijke kosten

Het versturen van geboortekaartjes naar zakenrelaties valt onder de categorie relatiegeschenken. De Belastingdienst hanteert hiervoor specifieke regels om misbruik te voorkomen. In principe zijn relatiegeschenken niet volledig aftrekbaar omdat ze als luxe goederen worden gezien. Dit geldt ook voor geboortekaartjes die naar zakenrelaties worden gestuurd.

Beperkte aftrekbaarheid van relatiegeschenken

Voor relatiegeschenken geldt een beperkte aftrekbaarheid van de kosten. Zo mag je bijvoorbeeld alleen 73,5% van de kosten aftrekken van relatiegeschenken en personeelsgeschenken, zoals kerstpakketten. Dit geldt ook voor geboortekaartjes die naar zakenrelaties worden gestuurd.

Uitzonderingen op de regel

Er zijn echter uitzonderingen op de regel als het gaat om relatiegeschenken. Zo zijn er bepaalde voorwaarden waaronder de kosten wel volledig aftrekbaar kunnen zijn. Bijvoorbeeld als het relatiegeschenk een waarde van €227 of minder heeft (exclusief BTW) en voorzien is van jouw bedrijfsnaam en logo. In dat geval wordt het relatiegeschenk gezien als reclamemateriaal en mag je de kosten wel volledig aftrekken.

Tot slot

Het versturen van geboortekaartjes naar zakenrelaties kan een mooie geste zijn om jouw vreugde te delen, maar het is belangrijk om te beseffen dat de kosten hiervan niet altijd volledig zakelijk aftrekbaar zijn. De regels omtrent het opvoeren van relatiegeschenken zijn strikt en het is verstandig om hier rekening mee te houden bij het bepalen van jouw zakelijke kosten. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de regelgeving omtrent relatiegeschenken en raadpleeg indien nodig een belastingadviseur voor advies op maat.