Waarom het belangrijk is om zakelijk spaargeld goed te beheren
Veel ondernemers vragen zich af hoeveel spaargeld zij op hun zakelijke rekening mogen hebben. Deze vraag is niet alleen praktisch, maar ook fiscaal relevant. Zeker bij een eenmanszaak of vof heeft een grote zakelijke spaarbuffer invloed op de belastingheffing in box 1. Bij een bv ligt dit anders, maar ook daar loont het om stil te staan bij een goede vermogensstructuur.
Het verschil tussen zakelijk en privévermogen
Voor ondernemers in een eenmanszaak of vof geldt dat al het geld van de onderneming fiscaal gezien tot het privévermogen behoort. Dat betekent dat belastingdienst kijkt naar het totaal aan bezittingen, ook op de zakelijke rekening. Daardoor kan het zijn dat veel spaargeld op de zakelijke rekening effect heeft op de belastingheffing, bijvoorbeeld bij het bepalen van toeslagen of het box 3-vermogen. In tegenstelling tot particulieren hoeven ondernemers er geen vermogensbelasting over te betalen zolang het geld aantoonbaar zakelijk is en bestemd voor investeringen of toekomstige kosten.
Wanneer wordt zakelijk spaargeld als privévermogen gezien?
Als ondernemer moet je kunnen onderbouwen waarom je een bepaald spaarsaldo aanhoudt. Denk daarbij aan aankomende investeringen, noodzakelijke buffer voor tegenvallende omzetperiodes of reservering voor af te dragen belastingen. Staat het geld er echter langdurig zonder duidelijke zakelijke reden, dan kan de Belastingdienst dit als privévermogen aanmerken. In dat geval kan het meetellen voor de vermogensrendementsheffing in box 3.
Zakelijk spaargeld in de bv
Bij een besloten vennootschap (bv) wordt zakelijk kapitaal anders fiscaal behandeld. Geld op de bv-rekening valt onder het vermogen van de rechtspersoon en telt dus niet mee voor het privévermogen van de ondernemer. Hierdoor steken veel ondernemers bewust spaargeld in de bv, onder andere om belastingdruk op box 3-vermogen te voorkomen. Toch is het verstandig om niet onnodig veel geld te laten staan; investeren in de onderneming of uitkeren als dividend kan op fiscaal vlak gunstiger zijn als spaarrente laag is.
Wat is een gezonde buffer voor de bv?
Er is geen harde norm hoeveel spaargeld een bv mag aanhouden. Wel is het verstandig om minimaal drie tot zes maanden aan vaste lasten beschikbaar te hebben als buffer. Daarnaast kan er gespaard worden voor toekomstige investeringen of voor het aantrekken van eventueel vreemd vermogen. Te veel onbenut kapitaal kan echter wijzen op inefficiënt financieel beheer.
Conclusie
Er bestaat geen wettelijk maximum aan spaargeld op de zakelijke rekening, maar het is belangrijk om de reden en de hoogte goed te onderbouwen. Voor zzp’ers en vof’s kijkt de fiscus kritisch naar het verschil tussen zakelijk en privévermogen. Bij een bv is het spaargeld in principe veilig ondergebracht, maar ook daar is het verstandig niet onnodig veel kapitaal stil te laten staan. Ondernemers doen er goed aan om regelmatig te evalueren hoeveel spaargeld nodig is en wat de beste bestemming is voor hun liquide middelen.