Inleiding: btw-aftrek bij zakelijke auto's uitgelegd
Als je als ondernemer een auto op de zaak rijdt, komt er veel kijken bij de administratie. Eén van de grootste vragen is: hoeveel btw mag je aftrekken bij een zakelijke auto? Het antwoord hierop is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gebruik van de auto en of het gaat om een personen- of bestelauto. In dit artikel leggen we uit wanneer je btw mag aftrekken en wat de regels zijn voor privégebruik.
De basis: btw-aftrek bij aanschaf zakelijke auto
Bij de aanschaf van een zakelijke auto mag je in principe de volledige btw op de aanschafprijs aftrekken als de auto uitsluitend zakelijk wordt gebruikt. Dit geldt voor zowel personen- als bestelwagens. De voorwaarde is wel dat je als ondernemer btw-plichtig bent en de auto wordt gebruikt voor belaste btw-activiteiten. Wordt de auto ook privé gebruikt, dan kun je niet de volledige btw aftrekken.
Wat is privégebruik?
Privégebruik omvat alle kilometers die niet zakelijk zijn, zoals woon-werkverkeer (in sommige gevallen), vakantieritten en andere privéritten. De Belastingdienst eist dat je het privégebruik bijhoudt, bijvoorbeeld met een sluitende rittenregistratie. Heb je geen rittenregistratie, dan kan de Belastingdienst een correctie toepassen van 2,7% van de cataloguswaarde van de auto op jaarbasis. Daardoor kun je dus niet alle btw aftrekken.
Leasing of kopen?
Wanneer je een auto leaset in plaats van koopt, zit de btw vaak al in de maandelijkse leaseprijs. Ook hier geldt dat je alleen het btw-deel mag aftrekken dat verband houdt met zakelijk gebruik. Wordt de auto deels privé gebruikt, dan moet je een correctie toepassen op de btw die je maandelijks terugvraagt.
Btw op brandstof, onderhoud en parkeerkosten
Niet alleen bij aankoop of lease, maar ook op doorlopende kosten zoals brandstof, onderhoud en parkeren, mag je btw aftrekken zolang deze zakelijk zijn. Bij gemengd gebruik moet je ook hier het zakelijk gebruik kunnen aantonen. Veel ondernemers kiezen ervoor om alleen btw op zakelijke tankbeurten af te trekken en voor de rest een percentage toe te passen dat overeenkomt met het zakelijke gebruik.
Conclusie: nauwkeurige administratie is essentieel
Hoeveel btw je mag aftrekken bij een zakelijke auto hangt dus af van hoe je de auto gebruikt. Volledige aftrek is mogelijk bij uitsluitend zakelijk gebruik, maar bij gemengd gebruik moet je een correcte verdeling maken. Een goede administratie, zoals een rittenregistratie, voorkomt problemen bij een controle door de Belastingdienst. Zorg er dus voor dat alles goed wordt vastgelegd en houd rekening met de regels om optimaal gebruik te maken van de btw-aftrek.